Vakman in de spotlights: Martin Karsten

“Lassen vond ik nooit zo boeiend, maar ik was er gewoon goed in. Lesgeven vind ik daarentegen wél boeiend!”. Het is kwart over zeven op een druilerige avond in november. Martin Karsten loopt door de werkplaats, terwijl hij op een roerstaafje kauwt. Op maandagavond is hij lasdocent van zijn eigen lasopleiding bij STS.

Lesgeven vind ik het mooiste dat er is. Er is niets interessanter dan kennisoverdracht.

Martin Karsten, montageleider/servicemonteur STS

Geen lasser

Hij heeft er al een volledige werkdag op zitten, maar om half zeven stond hij weer in de werkplaats om zijn lascursus te geven. “Van origine ben ik een constructie bankwerker. Ik heb helemaal niet de mentaliteit van een lasser, maar ik was er gewoon handig in. Daarom heb ik in het verleden veel lasdiploma’s gehaald”. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar Martin benadrukt dat het toch écht wel zo is.

Lesgeven

“Lesgeven vind ik het mooiste dat er is. Er is niets interessanter dan kennisoverdracht. Ik vind het prachtig om te zien hoe de jongens groeien in hun laskunsten. Je ziet het ook terug in het dagelijkse werk, de jongens kunnen het direct in praktijk brengen”. Gepassioneerd vervolgt Martin zijn verhaal. “Het is de kunst om de jongens gemotiveerd en geïnteresseerd te houden. Zo’n NIL-opleiding duurt 30 weken. Het gaat niet altijd even makkelijk, je moet wel doorzettingsvermogen hebben. Daar moet je ze bij helpen.”

Afbeelding Werken bij Schipper Techniek Vakman in de spotlights: Martin Karsten

Jubilaris

Martin werkt eigenlijk al 15 jaar voor STS, maar vierde onlangs zijn 12,5-jarig jubileum. “Ik werkte eerst voor een uitzendbureau, puur voor de variatie in het werk. Ik werkte echter veel voor STS en merkte dat STS ook veel variatie te bieden had. Toen ik door STS gevraagd werd om voor hen te komen werken, hoefde ik er niet lang over na te denken.”

Ouwe jongens krentenbrood, zo gaat dat hier. Er gebeurt natuurlijk wel eens wat, maar dan gaat er al gauw zand over. De schouders gaan er dan weer onder.

Martin Karsten, montageleider/servicemonteur STS

Finetuning

Bij STS is Martin Karsten werkzaam in de functie van montageleider/servicemonteur. Op het moment is hij aan het werk bij een grote fabrikant van kabels in het oosten des lands. “Voor die klant zijn we bezig met de finetuning van een nieuwe productielijn. Met STS nemen wij de leiding in het project en dat is een mooie uitdaging.”

Afbeelding Werken bij Schipper Techniek Vakman in de spotlights: Martin Karsten

Uitdagingen

“Bij STS kennen we geen problemen. Wij noemen dat uitdagingen. Er gaat natuurlijk wel eens wat mis, maar dan is het de uitdaging om een probleem zo snel mogelijk op te lossen”. Martin benadrukt dat snelheid hierbij een belangrijke factor is. “Wij krijgen veel vrijheid op de werkvloer en we werken erg zelfstandig. De lijnen met de werkvoorbereiding, engineering en het management zijn kort. Hierdoor zijn we erg wendbaar binnen projecten en kunnen we snel schakelen. Ik denk dat dit voor de klant een meerwaarde is”.

Het wordt je hier niet voorgekauwd! Dat is misschien maar goed ook, dat houdt het interessant…

Martin Karsten, montageleider/servicemonteur STS

Door de mand

Deze manier van werken vraagt ook veel van Martin en zijn collega’s. “Bij STS moet je een generalist zijn, maar je moet ook specialist zijn op één of meerdere vlakken. Je moet zelfstandig kunnen werken en met de klant, werkvoorbereiding en engineering mee kunnen denken. Kun je dat niet, dan val je hier snel door de mand”. Martin lacht. “Het wordt je hier niet voorgekauwd! Dat is misschien maar goed ook, dat houdt het interessant…”

Gemoedelijk

De sfeer bij STS is altijd gemoedelijk, volgens Martin. “Ouwe jongens krentenbrood, zo gaat dat hier. Er gebeurt natuurlijk wel eens wat, maar dan gaat er al gauw zand over. De schouders gaan er dan weer onder. Zoals ik al zei, problemen zijn er om opgelost te worden!”

Werken bij STS?

Voor goede vakmensen is er altijd plaats. Kijk bij onze vacatures, of stuur je CV + motivatie naar m.scherpenzeel@schippertechniek.nl.

Vacatures

Wij zijn altijd op zoek naar de beste vak- mensen. Wil jij deel uitmaken van ons team? Bekijk dan hier de vacatures!

Welkom in de familie!