Tegenpolen trekken elkaar aan
Schipper is een familiebedrijf en een familie van bedrijven. Er werken daarbij ook families binnen het bedrijf. Uiteraard is de familie Schipper daar zelf wellicht het opvallendste voorbeeld van. Het heeft echter een paar decennia geduurd voordat het zover was… Johan en Lisette zijn partners, collega’s en ondernemers tegelijk. Tot hun eigen verbazing gaat dit verrassend goed. Dat vraagt om uitleg.
Het leek ons niet gezond om bij elkaar op kantoor te gaan zitten, we waren bang dat we elkaar de tent uit zouden vechten.
Altijd aan het werk
“Toen ik voor het eerst bij de familie Schipper over de vloer kwam, waren ze eigenlijk altijd aan het werk. Dat was de eerste indruk. De zaak was hun passie, het was hun leven”, vertelt Lisette. “Niet veel later hielp ik mee met acceptgiro’s schrijven en bracht ik facturen rond.”
De tent uit vechten
Lisette is echter pas drie jaar in dienst van Schipper als management assistente. “Johan en ik hebben dat altijd als iets onmogelijks beschouwd. Het leek ons niet gezond om bij elkaar op kantoor te gaan zitten, we waren bang dat we elkaar de tent uit zouden vechten. Bovendien wilden we voorkomen dat het aan de keukentafel altijd maar over het bedrijf zou gaan, we vonden het belangrijk om elk ons eigen verhaal te hebben. Daarom wilde ik eerder niet in de zaak.”
We zijn het niet altijd met elkaar eens en dat zorgt voor een gezond referentiekader en een frisse blik op het bedrijf. Zo complementeren we elkaar.
Op het lijf geschreven
Uiteindelijk bleek het voor de hand liggende niet te voorkomen, volgens Johan. Zijn voormalig assistente, Riemke Bosch, solliciteerde intern op een andere functie. Ze ging Manschap versterken in de rol van recruiter. “Riemke en ik waren goed op elkaar ingespeeld. Toen ze naar ons uitzendbureau ging, was Lisette toevallig op zoek naar een andere baan. De functie van management assistente is haar eigenlijk op het lijf geschreven. Ze was natuurlijk bekend met de ins and outs van het bedrijf en uiteraard hebben wij aan een half woord genoeg. We besloten het erop te wagen, in de veronderstelling dat het gedoemd was om te mislukken. Tot onze eigen verbazing gaat het echter fantastisch.”
Tegenpolen
Menigeen moet er niet aan denken om met zijn of haar wederhelft een kantoor te delen. Maar wat is dan de succesformule van Johan en Lisette? Daar zijn ze het allebei snel over eens: “We zijn absolute tegenpolen en dat trekt elkaar juist aan”, vertelt Johan. “Ik ben soms wat wispelturig en ongeduldig en Lisette kan mij goed afremmen. Ik ben best chaotisch en Lisette heeft haar zaakjes altijd perfect op orde. We zijn het niet altijd met elkaar eens en dat zorgt voor een gezond referentiekader en een frisse blik op het bedrijf. Zo complementeren we elkaar.”
Lisette beaamt dit. “Natuurlijk hebben we soms meningsverschillen, maar we zijn goed in ruzie maken. Het kan soms even knallen, maar de lucht is altijd snel geklaard. Dan gaan we gewoon weer over op de orde van de dag. Wij doen nooit zo moeilijk, haha!”
Geschiedenis
Even een stukje geschiedenis. Toen Johan elf jaar oud was, begon zijn vader Antoon met de zaak. “We waren een echt arbeidersgezin. We woonden in een gezellige arbeidersbuurt in Almelo en ik had daar veel vrienden. Pa begon met de zaak vanuit het schuurtje, maar dat bleek al snel te klein. We moesten verhuizen en dat was een jeugdtrauma voor mij, haha! Ik moest voor mijn gevoel mijn hele sociale leven achterlaten. Gelukkig was de locatie aan de Hogeluchtsweg in Wierden veel beter voor de balans tussen werk en privé van mijn ouders. Ze waren in de eerste jaren constant aan het werk en er was geen tijd of geld voor vakantie. Toen de zaak kon groeien in Wierden, kwam er ook weer ruimte voor andere dingen. Ik heb er uiteindelijk een prachtige jeugd gehad.”
Ik wil dat de menselijke maat de boventoon voert.
Stokje overnemen
Het was echter niet vanzelfsprekend Johan het stokje zou overnemen van Antoon. “Ik had de HEAO afgemaakt en heb een blauwe maandag aan de universiteit gestudeerd. Via een enkele omzwerving ben ik bij pa in de zaak begonnen. Eerst met het klaarmaken van bestellingen en bezorgen van orders, later kwamen daar meer taken bij. Op een gegeven moment gaf mijn vader aan dat ik toch echt moest nadenken over het ondernemerschap, omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Zo ben ik erin gerold.”
Familiebedrijf
Met trots zet Johan het werk van zijn vader voort. Schipper is en blijft een echt familiebedrijf. Maar wat betekent dat volgens Johan? “Ik wil dat de menselijke maat de boventoon voert. Je moet persoonlijke aandacht hebben voor elkaar in goede en slechte tijden. Je moet iemands situatie kunnen begrijpen. Je moet het samen doen, dat teamgevoel is belangrijk. Wij willen niet koud en zakelijk zijn, hoewel dat laatste soms natuurlijk niet te voorkomen is als je een bedrijf moet leiden.”
Met hoeveel we ook zijn, een collega mag nooit een nummer worden.
Groot worden en klein blijven
Lisette vult aan. “Antoon en Ali waren altijd goed in het verwennen van hun personeel. Dat zijn ze overigens nog steeds. Een presentje hier, een feestje daar en altijd wat lekkers tussendoor. Een gehaktbal doet soms wonderen, als je snapt wat ik bedoel. Dit willen wij doorzetten. Zo waren wij afgelopen weekend met zijn tweeën druk om Paaspakketjes te maken voor alle collega’s. Soms doen we dat soort dingen met het hele gezin. Op die manier willen we tegelijkertijd groot worden en klein blijven. Met hoeveel we ook zijn, een collega mag nooit een nummer worden. We moeten het met elkaar doen, want alleen bereik je niets.”