Over onze klanten: van verwoestende brand naar een nieuwe fabriek in 20 weken
Alldra is een bedrijf dat tot voor kort suikergoed produceerde aan de Galvanistraat in Rijssen. Het bedrijf heeft een turbulent jaar achter de rug, want op 20 mei sloeg het noodlot toe. Een verwoestende brand beschadigde de toenmalige fabriek zodanig, dat er niet meer geproduceerd kon worden.
Coen Louwerse
Coen Louwerse was in een vorig leven salesmanager bij Droste, waar hij ook werkte met snoepgoed. Hij is nu directeur van Alldra. Het bedrijf maakt deel uit van de Iscal-FINA Sucre groep, een Belgisch familiebedrijf uit de suikerindustrie.
When life gives you lemons, you make lemonade
dit zou de lijfspreuk van directeur Coen Louwerse kunnen zijn.
Limonade
Louwerse stond dit jaar voor een zware klus. De Engelsen hebben er een spreekwoord voor: “When life gives you lemons, you make lemonade”, dit zou de lijfspreuk van een directeur als Coen Louwerse kunnen zijn. Louwerse: “De brand was op vrijdag 20 mei. Dan wil je eigenlijk zo snel mogelijk met de verzekeraar naar binnen om de schade op te nemen. Het was al snel duidelijk dat we met deze schade niet meer verder konden op deze locatie, dus de maandag erna zaten we al in de auto met de Funda Business app. Bij toeval kwamen we bij het huidige pand terecht.”
Nieuwe productie in zes weken
Coen Louwerse weet van doorpakken. “We huurden de hal ernaast er ook bij, deze stond leeg. Hierin hebben wij bouwketen neergezet die als kantoor fungeerden. We zijn direct aan de slag gegaan en binnen zes weken konden we alweer mondjesmaat produceren. Dit was natuurlijk het resultaat van het snelle schakelen van STS, Akor, Van Losser en Sentho.”
Als een klant een probleem heeft, dan help je hem gewoon zo goed als je kan. Mouwen opstropen en gaan met die banaan!
Klaas van der Roest – STS
Sneeuwbaleffect
Op het moment van schrijven is de productie alweer op 80% van het ‘oude’ niveau. Het productieproces is eenvoudig uit te leggen, maar het is specialistisch werk. Alldra deelt haar werkzaamheden op in twee hoofdgroepen, het drageerwerk en de hagelproducten. “Bij het drageerwerk proberen we eigenlijk een soort sneeuwbaleffect te bewerkstelligen. We doen kristalsuiker in grote pannen en laten deze draaien. Hier doen wij dan glucosesiroop, poedersuiker of zetmeel bij, afhankelijk van het product. Door het draaien vormen zich kleine balletjes suiker en als we hier in het volgende proces kleur-, geur- en smaakstoffen aan toevoegen, ontstaat het eindproduct. Dit kan de welbekende ‘discodip’ zijn voor op softijs, maar ook de balletjes die op Engelse drop of de ‘snoepbramen’ zitten.”
Suikerspaghetti
Het hagelproduct komt tot stand door van poedersuiker en siroop een deeg te maken en deze door een soort reusachtige knoflookpers te drukken. De ‘suikerspaghetti’ die het oplevert wordt vervolgens op een trilplaat gestort, waardoor het afbreekt in het uiteindelijke hagelproduct.
Ze hebben ons letterlijk uit de brand geholpen en het belang van Alldra voorop gesteld!
Coen Louwerse – Alldra
Risico
“Het is nu 24 weken geleden dat de brand woedde in ons oude pand. Daar zaten vier weken vakantie tussen, dus eigenlijk kunnen we zeggen dat we in 20 weken een compleet nieuwe fabriek hebben neergezet.” Louwerse benadrukt het belang van het snelle schakelen van STS: “Als er zo’n brand heeft plaatsgevonden, dan is het altijd maar de vraag of een bedrijf er weer bovenop kan komen. Dit is een direct risico voor bedrijven als STS, maar daar heeft STS nooit een probleem van gemaakt. Ze hebben ons letterlijk uit de brand geholpen en het belang van Alldra voorop gesteld.”
Snel, sneller, snelst
In dergelijke gevallen moet er snel geschakeld worden. Volgens Coen Louwerse is dit een enorme kwaliteit van STS, een eer die met name de ‘jongens’ toekomt. Er werd niet moeilijk gedaan over overwerken en opschalen, er moest gewoon zo snel mogelijk weer geproduceerd worden. Ook door de samenwerking met Schipper Technisch Handelsburo kon STS een flinke vuist maken. Er werd druk gezet op leveranciers en er kon snel geleverd worden. De opbouw van de nieuwe productielijnen ondervond nauwelijks stagnatie. “Vanaf minuut één werd er met ons meegedacht. De lijntjes waren kort en iedereen wilde snel schakelen. De telefoon wordt altijd opgenomen en er komt dagelijks iemand van STS om de voortgang te bewaken en om zaken te regelen.”
Gaan met die banaan!
De jongens van STS reageerden nuchter vanuit hun container, welke als kantine en werkplaats wordt gebruikt. “Als een klant een probleem heeft, dan help je hem gewoon zo goed als je kan. Mouwen opstropen en gaan met die banaan!”, aldus STS’ers Klaas van der Roest, Richard Poel en John van Wijk. STS verzorgde voornamelijk het leidingwerk, een deel installatiewerk en maakte een flink aantal nieuwe RVS suikerpannen. Ook verhuisde STS de intacte machines van de oude- naar de nieuwe locatie en werden ze opnieuw gemonteerd en geïnstalleerd. Deze verhuizing nam Patrick Winkel voor zijn rekening. Ook hebben STS’ers Bernd Opitz, Gerjan Poel, Martin Bruins en Rob ter Groot een belangrijke bijdrage geleverd.