De technische hobby van Emiel: Land Rover Leightweight 88

Onze collega’s zijn niet alleen tijdens kantooruren bezig met techniek. Ook na hun werk wordt er volop gesleuteld en zijn ze niet bang voor vieze handen. Emiel Deterink past daarom perfect in ons profiel. In zijn vrije tijd werkt hij aan een prachtige, robuuste oldtimer: een Landrover Lightweight 88 die zijn strepen heeft verdiend in militaire dienst.

Oude bekende

We spreken met de boomlange techneut aan de keukentafel van zijn prachtige huis in Fleringen, dat hij met zijn blote handen heeft gebouwd. Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen klaarblijkelijk maken. Wat veel mensen misschien niet weten, is dat hij een oude bekende is van Schipper. “25 jaar geleden heb ik bij STS gewerkt. Dat was nog in het prille begin. Ik werkte toen samen met Henk Jonker en Erik Smelt. Dat waren de jongens van het eerste uur. Ik heb zelfs nog geholpen met de verhuizing van de Hogeluchtweg naar de huidige locatie op het Bedrijvenpark Twente.”

Open haarden

Na zijn periode bij STS was hij jarenlang ondernemer in de open haarden business. “Ik ging bij mijn vader in de zaak en we besloten ons destijds verder te specialiseren in open haarden. Dat heb ik heel lang gedaan, totdat dit niet meer ging wegens fysieke problemen. Ik had eigenlijk altijd contact gehouden met Schipper, ik heb in die jaren ook wel eens een kachel geplaatst bij Johan en Antoon Schipper. De overstap was daarom snel gemaakt. Ik werk nu al twee jaar met veel plezier op de vestiging in Oldenzaal.”

In Oldenzaal werkt Emiel met een klein team voor de lokale techniek en industrie als technisch commercieel medewerker. Daarin komt zijn kennis van techniek goed van pas. “Het is mooi om met zo’n klein team de schouders eronder te zetten.”

Emiel in zijn natuurlijke habitat
Emiel in zijn natuurlijke habitat

Landrover

Tijdens het werk draait het dus wel om techniek, maar sleutelen is er niet meer bij. Dat maakt hij goed in zijn vrije tijd. “Ik heb eerder twee oude Landrovers gehad, maar ik had daar op een gegeven moment geen stalling meer voor. Die moest ik toen noodgedwongen verkopen. Sinds ik hier woon heb ik een eigen garage, dus besloot ik er weer één te kopen. Ze zijn erg gewild, dus toen er eentje op Marktplaats verscheen, was ik er binnen 24 uur bij om hem op te halen.”

Landmacht

Het gaat hierbij om een Landrover Lightweight 88, een model dat door de Koninklijke Landmacht veelvuldig is gebruikt tussen 1975 en 1985. “Dit extra lichte model is ervoor gemaakt om door helikopters vervoerd te kunnen worden. Uiteraard moest het ook makkelijk te onderhouden zijn; we hadden destijds namelijk te maken met een dienstplichtige krijgsmacht waarin niet per se zoveel specifieke technische kennis aanwezig was. Daarvoor was deze auto uitermate geschikt.”

Zo ziet de auto eruit als hij klaar is!
Zo ziet de auto eruit als hij klaar is!

Werkplaats

In zijn compleet ingerichte werkplaats aan huis is op het moment van schrijven alleen het chassis zichtbaar aanwezig. Het motorblok hangt aan een takel. De carrosserie ligt in delen op zolder. Zijn werkplaats is van alle gemakken voorzien; hier is iedere techneut gegarandeerd jaloers op. “Ik heb de wagen eerst helemaal gestript. Nu ben ik alles aan het opknappen en reviseren, zodat ik hem straks weer langzaam in elkaar kan gaan zetten. Wat ik ermee van plan ben? Lekker touren, of ermee naar mijn werk rijden!”

 

Het motorblok van de Land Rover
Het motorblok van de Land Rover

Vacatures

Wij zijn altijd op zoek naar de beste vak- mensen. Wil jij deel uitmaken van ons team? Bekijk dan hier de vacatures!

Welkom in de familie!