De camper van Dennis Bloemen: lifehack op wielen

Onze medewerkers zijn niet alleen tijdens hun werk met techniek bezig. In hun vrije tijd gaan ze hier vrolijk mee verder. Projectleider Dennis Bloemen is hierop geen uitzondering. “Als ik ’s avonds het eten op heb, dan ga ik de schuur in.”

Aan boord

Dennis is sinds het begin van dit jaar bij Schipper aan boord. “Het bevalt goed. Wat me opvalt is dat de werksfeer hier heel prettig is. Het is een mooi team.”
Het werk is voor de ervaren projectleider gesneden koek. “Ik kom uit dezelfde wereld. Ik heb 15 jaar gewerkt als hoofdmontage projectleider bij een machinebouwer in de regio. Daarvoor was ik teamleider bij een internationaal bedrijf in de kartonnage industrie. Hierbij was ik ook regelmatig met collega’s onderweg om machines te plaatsen.”

Opknappers

Tijdens kantooruren vermaakt Dennis zich dus goed. Thuis is dat niet anders. Hij is bijna ieder vrij uurtje bezig met het opknappen van motoren, auto’s, bussen, campers en ga zo maar door. Hij heeft zelfs zijn eigen boot gebouwd. Teveel om op te noemen, dus! Daarom gaat het in dit artikel over zijn grootste passie: de camper.

Camper

“Toen de kinderen niet meer meegingen op vakantie, besloot ik dat er een camper moest komen. Ik haalde een oude T3 van de sloop en knapte deze op. Daarna volgde een LT45. Deze heb ik nog steeds en ik gebruik hem voor de verre reizen, omdat hij wat groter is. Hier heb ik ook een WC ingebouwd. Deze camper is 40 jaar oud, maar is van alle gemakken voorzien.”

Afbeelding Werken bij Schipper Techniek De camper van Dennis Bloemen: lifehack op wielen

VW T4

Echter maakt Dennis het meeste gebruik van zijn knalblauwe T4 ‘wijsneus’. “Volkswagen T4’s van voor 2002 zijn het beste. Die hebben nog de oerdegelijke 2.5 TDI met het gietijzeren onderblok, die kwaliteit heeft volkswagen met de latere types nooit meer geëvenaard.”

En dat is maar goed ook, want Dennis gebruikt zijn trouwe werkpaard ook voor het woon-werk verkeer. “Dat is eigenlijk de grap. Als zo’n bus als camper geregistreerd staat, dan rijd je heel voordelig. Je betaalt maar een kwart van het reguliere belastingtarief en hij rijdt nog zuinig ook.”

Vereisten

Misschien brengt dit je op een idee en wordt het aantrekkelijk om wellicht ook aan een camperproject te beginnen. Daarom zet Dennis een aantal zaken op een rij: “De belastingdienst en de RDW stellen een aantal eisen aan een camper om hem ook als zodanig te registreren. Kort samengevat gaat dit om de volgende punten.”

  1. Camper hefdak
  2. Bed
  3. Keuken
  4. Gasfornuis
  5. Stromend water
  6. Tafel

 

1. Camper hefdak

“Aan deze basisprincipes moet een camper voldoen. Het dak is natuurlijk het meest voor de hand liggend. Er zijn bedrijven die dit compleet verzorgen. Ik zou het zelf wel kunnen, maar ik besloot dat het omwille van garanties verstandiger was om dit uit te besteden. Om de kosten hoef je dit ook niet te laten. Zo’n dak moet aan de minimale afmetingen voldoen die de belastingdienst vraagt.”

2. Bed

“Je kunt een bedbank kopen die speciaal voor zo’n T4 is gemaakt. Dit maatwerk is erg duur en het is eigenlijk ook wel een leuke uitdaging om dit zelf te doen. Ik heb op Marktplaats een slaapbank gekocht van een oude Peugeot camper en deze aangepast voor de T4. De bekleding heb ik daarbij ook zelf gedaan. Het bed moet wel aan bepaalde afmetingen voldoen”

3. Keuken

“De keuken heb ik zelf gemaakt. Niet van dat gammele multiplex, maar van 18 mm meubelplaat. Als je het zelf doet, dan kun je het ook naar je eigen zin maken. Ik kies voor efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte in de bus. Zo heeft mijn keukentje schuifdeuren, anders kunnen de kastjes niet open als het bed is uitgeklapt. Die schuifdeuren komen uit een oude Ikea kast die ik ook op Marktplaats heb gekocht.”

4. Gasfornuis

“Voor in de keuken heb ik een tweepits campingfornuis gekocht. Deze werkt op een simpel campinggasflesje. Ik heb het niet ingebouwd, zodat ik het werkblad van de keuken ook nog voor iets anders kan gebruiken.”

5. Stromend water

“In één van de keukenkastjes staat een jerrycan met water. Aan de hand van een compact pompsysteem krijg ik stromend water uit de kraan.”

6. Tafel

“Het bouwen van een camper draait om het managen van ruimte. Je moet het efficiënt inrichten. Ik heb om die reden gekozen voor een blad met het mechaniek dat men ook voor een pc-meubel gebruikt. Dit mechaniek is dusdanig aangepast dat het alle kanten op kan bewegen en draaien. Daarbij kan ik het tafeltje ook eenvoudig demonteren als het in de weg zit en kan hij ook buiten de camper worden gebruikt.”

Het oerdegelijke 2.5 TDI blok van de Volkswagen T4
Het oerdegelijke 2.5 TDI blok van de Volkswagen T4

De basis

Wees echter wel zeer kritisch bij het aankopen van een bus. “De basis moet goed zijn. Koop een bus waar geen enkel plekje roest op zit. Motorisch moet ook alles in orde zijn. Als er aan de buitenkant roest zit, dan kom je vaak nog veel meer ellende tegen als je gaat strippen. Een dubbele cabine is overigens geen probleem: dit is makkelijk te demonteren en als onderdelen te verkopen.”

Handigheden

Daarbij zijn er een aantal extra handigheden die Dennis heeft toegepast. “De voorstoelen heb ik op een draaiplatform gezet. Zo kan ik de cabine ook als ‘zithoek’ gebruiken. Dit scheelt enorm veel ruimte. Een andere uitdaging is de elektra in zo’n camper. Je moet een huishoudaccu plaatsen voor alle 12V toepassingen, zoals bijvoorbeeld het licht in de camper. Deze moet ook worden gekoppeld aan de dynamo met een relais ertussen. Ook moet je een 220V aansluiting hebben voor wanneer je op een campingplaats staat. Uiteraard moet er dan ook een omvormer tussen om de spanning terug te brengen naar 12V.”

Lifehack

Een dergelijke camper is eigenlijk een enorme lifehack op wielen. “De bus is uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Ik heb mijn personenauto erom verkocht. Het geinige is dat ik maar €51 belasting per maand betaal. De bus rijdt 1 op 15, dus dat is ook nog eens best zuinig. In plaats van een kleine auto, heb je voor lage lasten een compleet huis op wielen. En hier beleef je bijzonder veel plezier aan.”

Vacatures

Wij zijn altijd op zoek naar de beste vak- mensen. Wil jij deel uitmaken van ons team? Bekijk dan hier de vacatures!

Welkom in de familie!