Binden en boeien

Al negen jaar staat Marijke Scherpenzeel als HR-manager middenin onze organisatie. Eigenhandig heeft ze hier de HR-afdeling opgezet, nadat ze negentien jaar hoofd P&O was bij een andere grote MKB’er in Overijssel.

Jobhoppen

“Als HR-manager moet je niet te veel jobhoppen. Je moet tijd investeren in het bedrijf waar je werkzaam bent, zodat je de organisatie en de medewerkers goed leert kennen.”

Dat contrast maakt het werk juist zo interessant.

Marijke Scherpenzeel

Hard op de inhoud, zacht voor de mens

Door een faillissement moest ze noodgedwongen afscheid nemen van haar vorige baan. “Ik wilde het roer omgooien en ging een opleiding volgen tot professioneel coach. Uiteindelijk bleek dat werk te eenzijdig. Ik miste ook de zakelijke kant van HR. Dat hoort er gewoon bij. Als HR-manager probeer ik hard op de inhoud, maar zacht voor de mens te zijn. Dat contrast maakt het werk juist zo interessant. Uiteraard moet menselijkheid hierin de boventoon blijven voeren.”

Blank canvas

Negen jaar en twee maanden geleden kwam ze bij Schipper Techniek terecht. Er was nog geen aparte afdeling voor personeelszaken. Marijke begon met een blank canvas. “Dat was zeker een uitdaging. Op dat moment werkten er ca. 80 mensen bij Schipper. Ineens moesten heel veel zaken via mij geregeld worden die daarvoor vrij informeel werden afgehandeld. Daarnaast was het een uitdaging om een positie in het bedrijf te vinden, maar inmiddels loopt veel volgens de juiste procedures. Uiteraard zijn we iedere dag bezig om het nóg beter te doen.”

HR-manager Marijke Scherpenzeel
HR-manager Marijke Scherpenzeel

Structuur

In de afgelopen negen jaar is er veel veranderd. Het personeelsbestand verdubbelde bijna. “We zijn heel snel gegroeid en dat heeft ons ertoe gedwongen om naar structuur te zoeken en om te groeien in professionaliteit. Dat wil niet zeggen dat de sfeer op de werkvloer is veranderd en dat is ook terug te zien in de statistieken. Er is weinig verloop en verzuim.”

Met een technische achtergrond kun je bijna in iedere uithoek van het bedrijf aan het werk.

Marijke Scherpenzeel

Binden en boeien

“Ik zeg altijd: personeelsbeleid draait om binden en boeien. Je moet mensen aan je proberen te binden door een goede, eerlijke en betrokken werkgever te zijn. Persoonlijk contact is belangrijk, evenals het begrip hebben voor privézaken van collega’s. Ik denk dat we daar bij Schipper echt goed in zijn. Ook denk ik dat we, door opleiding, diversiteit en afwisseling te bieden, mensen blijven boeien. Met een technische achtergrond kun je bijna in iedere uithoek van het bedrijf aan het werk. Je kunt als professional groeien in de breedte en in de diepte. We hebben natuurlijk drie BV’s die elk hun eigen uitdaging hebben, dat maakt het zo interessant”, aldus Marijke.

Het is van groot belang om eerlijk, reëel en discreet te zijn.

Marijke Scherpenzeel

Eerlijk, reëel en discreet

De bedrijfscultuur is ook essentieel. “Iedereen krijgt veel vrijheid en dus ook verantwoordelijkheid in zijn werk. Dat wordt als een groot goed gezien. Uiteraard maak ik in mijn werk ook minder leuke dingen mee. Af en toe komen mensen op mijn kantoor met wat frustraties, dat gebeurt natuurlijk bij ieder bedrijf. Dit is inherent aan mijn werk. Dan kruip ik weer graag in de rol van coach om het uiteindelijk een positieve wending te geven. Hierbij is het van groot belang om eerlijk, reëel en discreet te zijn.”

Toekomst

Marijke heeft geen glazenbol, maar ze durft wel een bescheiden voorspelling te doen. “Hoe Schipper er over 10 jaar uitziet? Ik gok op een personeelsbestand van 250 werknemers en een aantal vestigingen meer!”

Vacatures

Wij zijn altijd op zoek naar de beste vak- mensen. Wil jij deel uitmaken van ons team? Bekijk dan hier de vacatures!

Welkom in de familie!